co do punktu nr. 2 to polecam Automax w Sosnowcu. Zajmuja sie moim szkodnikiem od 1.5 roku i jestem zadowolony.
Jak dobrać moc wzmacniacza
Zwiń
X
-
Jak dobrać moc wzmacniacza
Jak w temacie, planuje juz za chwilę wygłuszenie drzwi przednich i jednoczesna wymianę głośników na hertz dsk 165 lub mocniejszą wersję tj Hertz esk 165. Pewnie pójdzie też za tym wszystkim wymiana radyjka bo teraz mam soniaka 4x45W i może byś za mały co Wy na to? Pewnie trzeba będzie zainwestować w coś w pobliżu 4x50 W Zastanawiam się jak dobrać moc wzmacniacza żeby nie był za mały albo za duży. W późniejszym czasie planuję też jakiś subufer i też jest pytanie jaka moc? Jak lepiej jest zrobić czy jeden wzmak na przód a drugi na tył ? Nie wiem jak się za to zabrać. A może jeden na wszystko . Prosze o momoc dzięki1.9 TDI 90 KM 4.2 - 4.5 l/1OO trasa 6.2-6.5 miasto
-
-
Cześć
Na samym początku jeżeli planujesz zakup wzmacniacza to wartość Watów na radiu nie ma tutaj nic do znaczenia. Podejrzewam, że radio będzie miało wyjscie RCA z napięciem ok 2V.
Jeżeli myślisz nad zakupem suba, to masz 2 opcje ze wzmacniaczami:
Kupić 4 kanałówkę (2 kanały na przód a zmostkowane 2 kanały na suba gdzie suba dobierasz najlepiej mocowo zgodnie z macą RMS zmostkowanego wzmacniacza lub sub mniej wymagający mocowo). 2 opcja to osobna 2 kanałówka na przodzik i 2 lub 1 kanałowy wzmacniacz na suba. Osobiście Hertza bym odradzał, jeżeli chodzi o granie. Nie sluchałem nowej serii ale stara dawała ostro po uszach.
Pozdr.
BartekRadio: C90r+XDP210EQ
Kable:Opt,Skyline,50 mm
Wzm:XES M1+FP 1.800
Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Komentarz
-
-
piotrw79,
Jak będziesz wygluszał drzwi, to nie zapomnij o dystansach i ich uszczelnieniu - ma to kolosalne znaczenie dla jakości basu.
Proponuję lekturę:
Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
-
-
piotrw79, nie kieruj się przy zakupie mocą sprzętu, tylko jego jakością :diabelski_usmiech
kupuj najlepszy sprzęt na jaki sobie możesz pozwolić, bo późniejsze zmiany są możliwe, ale związane z kolejnymi wydatkami;
lepiej robić instalację etapami, za to na jak najlepszych komponentachWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
ziutsane, Piszesz że odradzał byś Hertza, a możesz polecić coś innego , słyszałem na forum o helixach czy te sa lepsze ? A jesli chodzi jeszcze o dobór mocy głośników i wzmacniacza to dobieramy wzmacniacz do mocy rms głosników( Czyli tej niższej tak? )1.9 TDI 90 KM 4.2 - 4.5 l/1OO trasa 6.2-6.5 miasto
Komentarz
-
-
Hmm coś w tym jest żeby poskładać coś lepszego ale w dłuższym czasie niż wydać trochę mniej i mieć marny skutek . Myślałem że na głośniki wydam jakieś 200-280 zł później dojdzie wzmacniacz za kolejne 300 a na koniec jak troche uzbieram to sub tez pewnie 350 zł. Oczywiście najpierw wygłuszenie Wychodzi więc jakiś tysiak a muzyka hmmm lubie mocny bas no i wysokie tony też wpadają w ucho1.9 TDI 90 KM 4.2 - 4.5 l/1OO trasa 6.2-6.5 miasto
Komentarz
-
-
piotrw79, proponuje glosniki w przedziale do 500 zł, na poczatek zagrały pod radiem w wytlumionych drzwiach i panelach;
potem wzmak - mocna 4-kanalowke - tez z przedzialu 800-1200 zl, na koniec dopiero sub;
jak zamkniesz sie w 2 - 2,5 kzl to bedziesz mogl stwierdzic ze masz niezla instalacje budzetowaWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
hmmm troche to kosztuje i na razie przekracza mój budżet ale czego się nie robi dla dobrego car audio. zacznę chyba tak jak piszesz od głosnikówZamieszczone przez Nexus6proponuje glosniki w przedziale do 500 zł,1.9 TDI 90 KM 4.2 - 4.5 l/1OO trasa 6.2-6.5 miasto
Komentarz
-
-
piotrw79,
Możesz rozważyć też zakup sprzętu używanego. Odradzałbym jednak głośniki, bo te najłatwiej zepsuć (przy niewłaściwej konfiguracji) i najtrudniej sprawdzić przy zakupie -chyba że ze sprawdzonego źródła. Ale wzmacniacz to już spokojnie. Można sobie wtedy pozwolić na 'wyższą półkę' i przełknąć cenę. Często sklepy specjalizujące się w car audio mają coś w komisie (i wtedy masz gwarancję, przynajmniej rozruchową).Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
-
-
Dzięki chłopaki , dzisiaj jade zamawiać dynamaxa póżniej głośniki radio i wzmacniacz. O ile na temat głośników i wygłuszenia już cos wiem to na temat wzmacniacz nie koniecznie
wiem tyle że można go kupić w wersji 2 lub 4 kanałowej. Ktoś wcześniej napisał że "
suba dobierasz najlepiej mocowo zgodnie z macą RMS zmostkowanego wzmacniacza lub sub mniej wymagający mocowo) " Wydaje mi się ze trzeba by było moc wzmacniacza dobrać do mocy rms głośników a później mostkować lub nie w zależności jaki będę miał sub tak ?
Załóżmy że kupie głóśniki Audio System mx-165 plus one maja 80 w mocy rms i 120 w mocy max więc wzmak musi mieś moc około 80 w na kanał tak i wtedy jak to bedzie 4 kanałówka to mostkuje dwa wejścia i mam wejście na suba o mocy 160 w lub trochę większy tak1.9 TDI 90 KM 4.2 - 4.5 l/1OO trasa 6.2-6.5 miasto
Komentarz
-
-
Wpadła mi jeszcze jedna myśl do głowy a mianowicie , czy wogóle montować głośniki z tyłu. Te oryginalne to nic rewelacyjnego ale jak się rozglądałem za głośnikami na przód to widziałem sporo fajnych głośników na tył ( 6x9 ) no i mocowo też całkiem całkiem.1.9 TDI 90 KM 4.2 - 4.5 l/1OO trasa 6.2-6.5 miasto
Komentarz
-
-
piotrw79, mogę Ci sprzedać cały komplet nagłośnienia - wzmak 4 kanałowy xetec, głośniki hertz (zestaw dwudrożny odseparowany + zwrotnice) + sub hertz + komplet kabli (caliber). Wszytsko używane w dobrym stanie - cena 650 pln.
Sprzęt wymontowałem ze starego auta a do nowego już nie będę wkładał (mam swinga + 8 głośników fabrycznych i bagażnik ma służyć do innych celów - dziecko w drodze ).
[ Dodano: Czw 01 Kwi, 10 21:34 ]
PS - to jest sprzęt ze średniej półki (takiej niższej jej części), ale nie słuchaj kolegi co ma morele pomontowane, że hertz źle gra.
Jak już dojdziesz do moreli (a jak złapiesz bakcyla to dojdziesz), to wszytsko będzie źle grało i zaczniesz kable ze złota kupować :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydPS - to jest sprzęt ze średniej półki (takiej niższej jej części), ale nie słuchaj kolegi co ma morele pomontowane, że hertz źle gra.
Jak już dojdziesz do moreli (a jak złapiesz bakcyla to dojdziesz), to wszytsko będzie źle grało i zaczniesz kable ze złota kupować :P
a dopiero później podejmowanie decyzji o zakupach klocków;
jeżeli w Twoim rejonie nie ma spotów, podjedź do W-wy;
w Twoim rejonie polecam firmę http://www.articar.com.pl/ - Artur jest kompetentnym gościem w kwestiach nagłośnieniaWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
Komentarz